Sivuston käyttötapa: Mobiili

Valmentava koulutus

Valmistaudu opintoihin ja tähtää korkealle!

Valmentava koulutus auttaa onnistumaan olitpa sitten jatkamassa lukioon, ammattiopistoon, korkeakouluun tai aloittamassa suomalaisessa peruskoulussa. Tutustu valmentavien koulutusten tarjontaan ja löydä itsellesi sopivin!

Näyttää 1-50 koulutusta 50 tuloksesta
Näyttää 1-50 koulutusta 50 tuloksesta
 
Vertaile koulutuksia compare

Valmentava koulutus

Mitä on kymppiluokka? Entä VALMA? Mitä hyöytyä on peruskoululinjan suorittamisesta? Tutustu valmentaviin koulutuksiin!

Kymppiluokka

Kymppiluokalla tarkoitetaan perusopetuksen lisäopetusta. Kymppiluokka on suunnattu sellaisille nuorille, jotka ovat päättäneet peruskoulun mutta eivät ole saaneet opiskelupaikkaa tai kaipaavat lisäaikaa tulevaisuuden suunnitelmilleen.

Kymppiluokalla opiskelija voi korottaa peruskoulutodistuksen arvosanoja, tutustua työelämään ja eri koulutusvaihtoehtoihin sekä parantaa mahdollisuuksiaan päästä opiskelemaan.  

Kymppiluokka kestää vuoden ja sinne voi hakea joko samana tai seuraavana vuonna siitä, kun on suorittanut peruskoulun valmiiksi. Kymppiluokan opetusta järjestetään pääosin peruskouluissa ja kansanopistoissa, mutta myös joissakin ammatillisissa oppilaitoksissa. Kymppiluokalle haku tapahtuu aina kunnan tai oppilaitoksen ohjeiden mukaisesti.

Opiskelijat hakeutuvat kymppiluokalle vapaaehtoisesti, mutta opiskelussa menestyminen edellyttää sitoutumista asetettuihin tavoitteisiin. Kymppiluokalla opiskelun lähtökohtana ovatkin oman opiskelusuunnitelman laatiminen, yksilölliset valinnat sekä asetettujen tavoitteiden mukainen opiskelu.

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus – VALMA

VALMA (ent. Ammattisartti) on ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta. Valmentava koulutus antaa valmiuksia hakea ammatilliseen tutkintokoulutukseen ja vahvistaa edellytyksiä suorittaa ammatillinen tutkinto. VALMA on tarkoitettu peruskoulun päättäville nuorille, jotka haluavat selvyyttä ammatinvalintaan. VALMA on hyvä vaihtoehto, jos ei peruskoulun jälkeen tiedä, mitä seuraavaksi tekisi, tarvitsee opiskeluvalmiuksien vahvistamista tai haluaa parantaa peruskoulutodistusta.

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus on avoin haettavaksi henkilöille, jotka ovat suorittaneet peruskoulun tai sitä vastaavan koulutuksen. Opiskelijaksi voidaan ottaa myös muu henkilö, jolla oppilaitos katsoo olevan riittävät edellytykset suoriutua opinnoista. Edellytyksenä on myös, että tähtäät valmentavan koulutuksen jälkeen ammatilliseen perustutkintoon.

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus kestää noin lukuvuoden. Hakuvuonna tai sitä edeltävänä vuonna suoritetusta VALMA-koulutuksesta saa 6 lisäpistettä, jos hakee yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen. Valmentavasta koulutuksesta on hyvät mahdollisuudet siirtyä suorittamaan ammatillista koulutusta ammatillisena peruskoulutuksena tai oppisopimuskoulutuksena.

Peruskoululinja

Peruskoululinjalla opiskelija voi täydentää peruskoulun oppimäärää ja vahvistaa jatko-opinnoissa tarvittavia opiskelutaitojaan. Opinnot peruskoululinjalla kestävät tavallisesti  yhden lukuvuoden ja lopussa opiskelija saa peruskoulun päättötodistuksen.

Peruskoululinjan opinnot muodostuvat peruskouluaineiden kertaamisesta, urasuunnittelusta, työelämään tutustumisesta (TET) sekä harraste- ja elämäntaitoaineista. Opiskelu on usein kurssimuotoista.

Jokaiselle peruskoululinjan opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Opiskelijaa tuetaan lisäksi jatko-opintojen suunnittelussa, jotta siirtyminen peruskoulusta jatko-opintoihin helpottuisi.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Opintoluotsi.fi, Opiskelijaksi.net: Opintopolku.fi

Omat näytteilleasettajani
X
Osasto: 5f31