Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattitutkinnot

Ammattitutkinnoista vahvistusta omaan osaamiseen

Ammatillisessa koulutuksessa voit opiskella ammattitutkinnon. Ammattitutkinnon avulla voit vaihtaa alaa, vahvistaa osaamistasi tai opiskella omaksi iloksesi. Houkuttaako uusia ammatti tai taitojen parantaminen? Tutustu koulutuksiin!

Näyttää 1-50 koulutusta 52 tuloksesta
Näyttää 1-50 koulutusta 52 tuloksesta
12
Vertaile koulutuksia compare

Ammattitutkinnot

Ammattitutkinnon suorittaneella on alan ammattityöntekijältä edellytetty ammattitaito. Ammattitutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka on hankkinut alan peruskoulutuksen tai hankkinut vastaavan osaamisen työelämässä.

Suositeltavaa on, että olet työskennellyt alalla ammatillisen perustutkinnon jälkeen vähintään kolme vuotta ennen kuin hakeudut suorittamaan saman alan ammattitutkintoa. Ammattitutkintoa suorittamaan voit hakeutua ilman ammatillista perustutkintoa, jos sinulla on tarvittava osaaminen hallussa.

Ammattitutkinnon suorittaminen

Opiskelun alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka avulla tunnistetaan aiempi osaamisesi ja suunnitellaan tarvittavan osaamisen hankkiminen. Ammattitutkinnon voit suorittaa myös työn ohella.

Ammattitutkinnot tehdään aina näyttötutkintoina, eli osaaminen osoitetaan alan työtehtävissä. Osaaminen osoitetaan aina näyttötutkintona, joka on osaamisen hankintatavasta riippumaton ja kaikille avoin tilaisuus näyttää ammatillinen osaaminen ja pätevöityä ammattiin. Näyttötutkinnon sisällön määrittää Opetushallitus.

Arviointi tehdään asteikolla hyväksytty - hylätty. Ammattitutkinnossa osoitetaan tietyn alan ammattityöntekijän taitojen hallinta.

Ammattitutkinnon nimikkeet

Ammattitutkinnoissa tyypillinen tehtävänimike on alalla käytettävä ammattimiehen titteli, esimerkiksi sähköasentaja, veneenrakentaja. Kulttuurin alalla käytetään usein myös kisälli-sanaan päättyviä nimikkeitä.

Ammattitutkinnoilla (esim. Myynnin ammattitutkinto) ei ole sellaisia lyhyempiä tutkintonimikkeitä kuten ammatillisilla perustutkinnoilla: esim. merkonomi (liiketoiminnan perustutkinto) ja lähihoitaja (sosiaali- ja terveysalan perustutkinto).

Palaa sivun alkuun

Lähteet: OSAO

Omat näytteilleasettajani
X
Osasto: 5f31